Search
  • Amy

#StudentTime: 20 de lucruri de făcut pentru a deveni student

E atât de vară încât îmi vine să scriu numai despre sentimente. Despre libertate, despre fericire, despre tinerețe, despre studenție.

Azi, totuși, am să mă opresc asupra studenției și am să încerc să asimilez toate sentimenele în acest minunat cuvânt.

Ești la început de drum, aproape dai bacalaureatul și tot ce ține de facultate de fascinează și te face să visezi cu ochii deschiși? Sau poate ți-e frică de pasul acesta? Oricum ar fi și oricum te-ai simți în legătură cu facultatea, dacă te-ai gândit să sari în marea lume a responsabilităților, această postare este pentru tine.

Ce să faci înainte și în timpul facultății, cum să treci examenele în sesiune și despre cât de frumoasă și complicată e această etapă, am decis să scriu câteva sfaturi pentru o studenție de neuitat!

1. Fă-ți bagajele și mută-te

Oricât de dur sună, e primul pas spre libertate, spre responsabilitate și spre studenție. Știu că ți-e frică, știu că probabil ai vrea să îngheți timpul în loc măcar pentru câteva momente, că nu ai idee ce te așteaptă acolo, în ”junglă”. E ok, poți să simți asta, dă-ți timp de acomodare, dar la final, ridică bagajele, privește înainte, zâmbește, și pleacă. O să doară la început, sau poate o să simți că ești liber din prima, oricum ar fi, nu uita că părinții te vor aștepta tot acolo, iar tu îi vei vedea de câteori vei dori.

2. Aranjează-ți camera

Chiar de stai la cămin sau în gazdă, fă-ți locușorul tău personalizat, ceva care să te facă să-ți amintești de camera ta și de ”acasă”. Nu zice nimeni că dacă ai plecat de acasă trebuie să te ”rupi” de familie ca să te acomodezi. Uneori, ai nevoie să îi simți aproape ca să poți fi tu și să treci cu bine peste o zi în noul oraș.

3. Mergi la deschiderea facultății

Oricât de plictisitoare va fi, oricât de mult vor vorbi profesorii și decanul despre cât de minunată e facultatea. E prima ta zi. Ai nevoie să te integrezi în colectiv, chiar de grupul de la facultate e plin de oameni noi și necunoscuți.

4. Marchează prima zi de facultate

Gata, oficial ești student! Cum te simți? Ce ai vrea să faci? Marchează această zi, fiindcă e o zi importantă... sau cel puțin așa ar trebui să fie!

5. Du-te la primele seminare și cursuri

Ai nevoie de prieteni, chiar dacă cea mai bună prietenă a ta stă în cameră cu tine. Ai nevoie să socializezi, să simți orașul acesta mare mai aproape de tine. Poți începe timid, împărțind covrigi cu prima colegă de la curs, sau cu primul coleg lângă care te așezi.

6. Fii informat/ă

Vei fi surprins/ă să descoperi că la facultate nimeni nu stă după tine. Nu îți spune nimeni ce să faci, unde să mergi și când, nici măcar șefa de grupă. Amintește-ți că aici ești pe cont propriu, trebuie să lupți ca să ajungi sus și trebuie să fii întotdeauna informat în legătură cu faculatea.

7. Mergi la examen în sesiune

Nu ai idee cu ce se mănâncă examenul de mâine, nu intră în minte nimic, citești același rând de o oră și mintea îți e undeva în Hawai. Da, știu, toți studenții trec prin asta. Important e să mergi la examen cu gândul ”să vedem ce va fi”, oricât de puțin ai învățat. Vei fi surprins cum poate apărea sfântul cinci.

8. Bucură-te de sesiune

Oh, ce cuvinte! Bucurie și sesiune în aceeași propoziție? Oricât de ciudat ar fi, sesiunea e momentul în care te poți lauda și plânge în același timp de cât de grea e viața asta de student. Ai dreptul, de două ori pe an, să te plângi că e greu. Chiar dacă tu știi materia, îți place, nu ezita să te plângi un pic. Pentru propoziția aia de la pagina 564 pe care nu ai înțeles-o. Fă haz de necaz și distribuie pe facebook meme-uri despre cât de grea e sesiunea. Apoi apucă-te și fă-ți curat în cameră, mătură, șterge și geamul, amintește-ți că începe să ți se îngrașe părul, fă un duș, curăță după și cada, amintește-ți că ai uitat de pieptul ăla de pui în congelator, apoi mergi și pregătește-l la grătar. Abia apoi poți să te plângi că nu ai timp să înveți pentru examenul de mâine.

9. Sper să ai restanțe

Nu ești student dacă nu ai o restanță, sau măcar o notă mică de care să te plângi, din nou, că e atât de greu la facultate.

10. Călătorește

Ah, cât am așteptat să scriu asta! Călătorește, cât de mult poți, unde poți și când poți! Mergi la gară și ia primul tren spre orice oraș din România, suie-te în tren și pleacă! E atât de frumos, atât de ... liber. Doar ești student și ai gratis, nu? Ar fi păcat să nu profiți un pic, dar nu uita să iei și cursul ăla de sociologie sau orice altceva, nu ca să îl citești, doar ca să îl pui pe măsuță și să pară că ești un student eminent, care citește oriunde, iar oamenii să spună ” ia uite, mai citesc tinerii în ziua de azi”. Despre călătorii voi scrie un post separat, cât mai curând.

11. Cere-i mamei pachet și bucută-te de el

Pachetul mamei este cel mai bun, cel mai sfânt, cel mai frumos lucru pe care îl poți primi după o săpămână în care ai mancat cu 10 lei de la cantină sau ți-ai luat pizza congelată și ai băgat-o rapid în cuptor! O să adori până și ardeii ăia umpluți de care ziceai că nu mai vrei în viața ta.

12. Nu sta în casă

Dacă e ceva ce am învățat din acest an petrecut la București, este că dacă stai în casă nu faci decât să ți se agraveze starea de singurătate. Simplu fapt că iei metroul până la gară și înapoi, dai o tură de Herăstrău sau mănânci o felie de pizza de la Luca din centru vechi îți va reda cumva buna dispoziție. În București nu ai cum să te plictisești fiindcă mereu se întâmplă ceva, fie bine, fie rău.

13. Dacă nu pleci acasă, sărbătorește fiecare început de weekend

Poate vei sta la cămin și vei vedea cum colegele tale pleacă în fiecare weekend acasă, dar tu faci șase ore pe drum doar dus și nu îți permiți să ajungi în fiecare săptămână la familie și prieteni, așa că îți va ajunge cumva dorul acela de ”acasă”până în suflet. Eu deobicei sărbătoresc cumva fiecare vineri când nu plec acasă. Poate fi vorba de niște sushi de la Kaufland la zece lei, mâncat în parcul din apropiere, sau poate fi plecatul la prieteni în celălalt cămin și povestit până dimineață. Cum am spus și mai sus, sunt milioane de lucruri de făcut într-un oraș ca acesta, în special în weekend.

14. Dacă orarul facultății îți permite, muncește

În primul semestru am vrut și eu să mă apuc de muncă, însă încă nu simțeam că aș fi în stare să intru într-un nou colectiv. Semestrul s-a dus și mi-am dat seama că facultatea mea îmi oferă destul timp ca să pot trece (aproape) cu brio și de semestrul doi, așa că mi-am căutat de lucru. Poți începe ușor, făcând promoții în magazinele mari, vineri-sâmbătă-duminică, unde dacă nimerești agenția corectă poți câștiga suficient cât să petreci frumos după. Este un grup de facebook, ”job-uri pentru studenți București” unde se postează oferte de job-uri. Spor!

15. Nu-ți abandona pasiunile!

Știu că mutatul într-un oraș mare cum e Bucureștiul poate fi extrem de dificil, am trecut prin asta. Și mai știu că, odată ce ai ajuns în aici, ești derutat și nu știi dacă e corect ce ai făcut până acum sau dacă merită să faci în continuare asta. Adună-te, dă-ți timp să te regăsești, iar pasiunea, dacă e să fie a ta, nu va pleca nicăieri.

16. Învață să faci treburi casnice

Chiar dacă acasă poate puneai haina la spălat și a doua zi era deja uscată și împăturită, sau poate tu erai acela care aspira din când în când prin casă, odată ce te-ai mutat la facultate, nu mai ai pe nimeni să te ajute. Poate sună ciudat, dar e important să știi să gătești o omletă și niște cartofi prăjiți într-o zi aglomerată, sau să-ți speli șosetele și lenjeria cu câteva ore înainte de a pleca la un eveniment important. Mașinile de spălat nu se găsesc în toate căminele, iar în unele poate fi foarte scumpă o spălare.

17. Asigură-te că starea de bine pornește din camera în care locuiești

Știu, poate ar fi trebuit să încep cu asta, fiindcă îmi pare un punct foarte important și care trebuie notat. Dacă stai la cămin, poți avea ghinionul să dai peste niște colege cu care nu te împaci, din unul sau mai multe motive, poți da peste colege care nu fac curat, care petrec mult, care își invită mereu prietenii în cameră, care mănâncă și nu spală, etc. Oricare ar fi motivul pentru care te întorci la cămin stresat, trebuie să înțelegi că fiecare cameră e diferită. Dacă te decizi să te muți -ceea ce te și sfătuiesc să faci- nu trebuie să îți fie teamă că vei da peste ceva mai rău. Așa am făcut și eu și regret acum că nu m-am mutat de la începutul anului. Până la urmă, suntem o adunătură de tineri care locuim în același cămin, fiecare cu nebunia și cu felul său de-a fi, deci sigur se va găsi un coleg din 300 care să se potrivească cu nebunia ta.

18. Amintește-ți că nu ești acasă, chiar de camera de cămin e noua casă

Colegii de cameră nu au niciun motiv să îți suporte zilele proaste, cearta cu iubitul, restanța și stresul. Nu te descărca pe ei, fiindcă și ei, ca și tine, încearcă să trăiască laolaltă cu niște persoane necunoscute. În primul rând, stabiliți toți niște reguli. Spuneți-vă fiecare dorințele și la final, ajungeți la un punct comun. Spre exemplu, la ora 23 aș vrea să stingem lumina fiincă mă trezesc la șase dimineața să plec la muncă. Sau ”nu mâncăm în cameră”, etc. Fiecare cameră ar trebui să aibă acest set de reguli pentru ca totul să funcționeze. Nu ești obligat să le asculți manelele la trei dimineața, precum nici ei nu sunt obligați să țină lumina aprinsă până la patru dimineața ca să înveți tu. Faceți aceste reguli și anul va decurge cel puțin mai bine decât dacă nu ați fi vorbit.

19. Înțelege că în cameră dispare intimitatea și spațiul personal.

Da, vei avea locul tău, vei avea dulapul și tabloul pe care voiai să îl pui ca să îți decorezi bucata ta de cameră, dar dacă ești o persoană mai introvertită, atunci ar trebui să începi să îți ieși din zona ta de confort, fiindcă într-o cameră cât un hol în care respirați trei sau patru persoane, nu există intimitate. Și aici mă refer la momentele în care vrei să te schimbi, să te machiezi, să plângi, să înveți, etc. Totodată, ca să îți apropii colegele sau colegii, ar fi frumos să înveți să împarți. Nu tot, nu mă refer acum la împărțitul ultimei bucăți din ciocolata ta preferată, dar mă refer la pachetul mamei atunci când e mare (și în general e mare) iar colegii nu au primit încă pachet, la pixuri și foi, sampon, o lingură de sare, o clătită, etc.

20. Trăiește clipa

E primul tău an! Ești, și acum foarte bine spus, un boboc, care vrea să devină gâscan cât mai repede, fără a trece prin procesul natural de creștere. Ai grijă de tine și amintește-ți că totul se rezolvă într-un final, chiar de acum nu îi dai de capăt. Stresiunea(glumă între studenți) va fi și ea frumoasă și va trece, vei face glume pe seama ei, vei râde cu alți colegi și vei vedea că oricât ai învăța, ești student și nu vei reuși să înveți tot. Să înțelegi că ce semeni, aduni, iar ura nu ajută cu nimic, mai ales dacă te face să te simți mai singur decât te simțeai deja.

Și, nu în ultimul rând, călătorește și dă-ți timp să crești!

Acestea fiind spuse (sau scrise), primul meu an s-a terminat, asta am învățat și am vrut să dau mai departe. Este o părere personală, iar dacă ai și alte sfaturi în legătură cu primul an studențesc, te aștept să scrii în comentarii!

V-am pupat!174 views
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now