Search
  • Amy

#storytime: Există viață după BAC? Sfaturi din afara școlii

*Scroll down pentru videoclip!


Școala m-a dezamăgit. Am fost parte a bullying-ului, m-am ridicat cât am putut, am încercat să mă cunosc în școală și în ceea ce se întâmpla acolo dar am eșuat lamentabil.

Mi-am jurat că, odată intrată la liceu, am să mă comport așa CUM SUNT EU și nu cum vor ceilalți să mă comport. Mi-am promis să fiu cine vreau EU să fiu, iar dacă școala nu mă ajută să aflu, am să caut, am să răscolesc lumea, am să o întorc cu susul în jos și am să fac tot posibilul să mă descopăr.

Scriu astăzi pe blog deoarece vreau să transmit un mesaj celui care urmează să dea bacalaureatul anul acesta: TE ÎNȚELEG PERFECT! Îți înțeleg stările de anxietate, de depresie, de nervi, de frustrare. Îți înțeleg întrebările care nasc alte întrebări și parcă niciun răspuns: DE CE ÎNVĂȚ? Pentru cine învăț? La ce mă ajută asta? Când se va termina odată totul?

Îți înțeleg frustrările față de sistemul ăsta de învățământ care nu ajută tinerii să se cunoască.

Îți înțeleg atât de bine frica! Frica de necunoscut, de viața adevărată despre care nu te-a învățat nimeni cum să-i faci față, frica de eșec, că ai să dezamăgești, că ai să superi lumea.

Te înțeleg perfect. Am simțit fiecare moment descris mai sus. Mi-a fost frică, mi-a fost rușine de mine că nu puteam să învăț mai bine, mai mult, mai expresiv, mai mecanic. Am urât sistemul pentru că mi-a îngrădit libertatea, fiindcă terminam 12 ani de școală și eu abia de știam cine sunt și ce vreau, iar ce am învățat despre mine NU era meritul școlii, ci al proiectelor și voluntariatului.

Am urât profesori, am plâns de frustrare fiindcă îmi place să fiu corectă și ei nu înțelegeau acest aspect, m-am certat cu profesorii fiindcă îmi îngrădeau libertatea de exprimare.

Astăzi scriu asta fiindcă după doi ani de când am dat bacul, nu s-a schimbat nimic. În continuare văd tineri care-și pun întrebarea CE FAC CU VIAȚA MEA?, tineri care se tem și chiar studenți care nu știu cine sunt și care le este drumul.
EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ BAC?


Există. E o viață poate un pic mai haotică, un pic mai confuză, un pic mai antrenantă. E o viață poate un pic mai frumoasă decât cea dinainte de bac, iar asta vă spun stând după zidul pe care scrie mare BAC.

Există viață după bac. Poate te vei simți ca după război, învins sau victorios, dar niciodată să nu crezi că drumul tău se oprește acolo.

Contează nota la BAC?

NU! Nimeni, după ce am dat bacul, nu m-a întrebat ce notă am luat. Pe nimeni nu interesează de fapt că te-ai stresat, că ți-ai omorât neuronii încercând să memorezi eseurile la română, că ultimul an din viața ta a fost pierdut pe BAC. Bacul este cel mai mic test peste care vei trece. Este primul test în care simți că te lovește viața.”Ia bacul, altfel nu intri la facultate și îți ratezi viața.” Viața ta e VIAȚA TA și ai dreptul să faci ce dorești cu ea, atâta vreme cât faci ceva constructiv pentru tine și pentru viitorul tău.

Cum am învățat pentru BAC?

Geografie- m-am apucat în iarnă și am făcut doar variantele din culegere. Așa am învățat geografie și mi-am dat seama că îmi place această materie.

Matematica: mi-am făcut un program (în fiecare zi făceam ori o variantă la mate, ori una la geografie). Am avut nocoul să mă stresez prea tare în clasa a VIII-a cu matematica și de atunci a început să-mi placă. Secretul este să înveți constant la matematică, nu să lași toată materia pentru clasa a XII-a.

Română: la română mă axam exclusiv pe eseuri. Doamna de română ne punea să scriem eseurile de mână și apoi să le învățăm. La fel ca la matematică, te sfătuiesc să nu lași pe ultimul an toate eseurile, scrie-le și păstrează-le într-un portofoliu. Eu m-am apucat SERIOS de învățat eseurile la română în ultimele două săptămâni înainte de bac. Citeam în fiecare zi câte o operă. Important aici e să ai în minte planul eseului, să știi când și cum să așezi în foaie.

Ce să NU faci înainte de BAC?

- Să nu te stresezi într-atât încât să uiți tot. Amintește-ți că ai atâtea de descoperit iar BACul este doar un obstacol trecător. Te așteaptă adevărata luptă abia după ce ai dat bacul: să afli cine ești cu adevărat.

- Să nu înveți NON-STOP. Îmbină învățatul cu relaxarea, altfel vei simți că ți se prăjește creierul

- Să te deconectezi de la tot ce înseamnă sursă de stres: oameni care te întreabă de bac, părinți care te presează să înveți, profesori care te cheamă non-stop la pregătiri. Ia ce e mai pozitiv din tot ce se întâmplă și poartă o discuție cu cei care te sâcâie.

BINE DE ȘTIUT:

- Nu te izola, acceptă prietenii să vină la tine sau du-te la ei. Ai nevoie de sprijin moral

- Nu te speria de ceea ce te așteaptă după Bac, fiindcă nu știi niciodată ce îți rezervă viața. Poți ajunge unde nu te aștepti.

- Nu dispera. Dacă ceva nu iese bine, ia o pauză, apoi încearcă din nou

- Învață să te apreciezi și să te cunoști, să te accepți așa cum ești. Niciodată să nu te compari cu alții, fiindcă sunt convinsă că nu știi prin câte au trecut ca să ajungă acolo.

- Ai grijă de tineEXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ BAC.

Și asta va trece!

370 views
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now