Search
  • Amy

#JurnaldeÎnvățătoare: De ce e gălăgie în clasă

Updated: Feb 12, 2019

Bine-ai (re)venit!

Astăzi vreau să scriu câteva dintre jocurile/activitățile pe care le desfășor la ora muzică, fiindcă știu că sunt mulți care, nu pentru că nu înțeleg importanța muzicii, ci din lipsă de timp, de creativitate sau pur și simplu pentru că li se pare doar o oră banală, trec precum gâsca prin apă peste această oră, ori îi lasă pe ei să cânte ceva și gata, s-a scurs timpul.


Nu încep cu istoria muzicii, evenimente cronologice și altele, ci mai degrabă aș vrea să vă spun un pic de ce este importantă ora aceasta.

Am făcut opt ani de pian la Liceul de Arte de la mine din oraș, asta însemnând că aveam trei ore de pian pe săptămână, o oră de cor, două de teorie și solfegii și ore în plus de studiat acasă sau la școală, plus examen în fiecare semestru, în care trebuia să cânt o gamă care-mi apărea pe un bilețel extras pe loc, precum și toate acordurile gamei și cele trei piese învățate pe de rost în cele trei-patru luni de școală, aproximativ 8-12 pagini de partituri.
Nu mi-a plăcut pianul, tocmai pentru că simțeam că e prea mult și sunt obligată să cânt chiar și dacă nu simțeam că e cazul. În clasa a VI-a m-am apucat de chitară, intrument pe care îl ador și acum, cu toate că nu am mai cântat precum înainte de ceva vreme...

Mai târziu am înțeles de ce pianul și muzica mi-a adus numai beneficii.Studierea muzicii are multe beneficii cognitive, precum: îmbunătățirea memoriei, antrenarea perseverenței(investești timp și răbdare), îmbunătățirea coordonării corporale(coordonare între ochi și mâini), ameliorarea aptitudinilor matematice, creșterea capacității de concentrare, îmbunătățirea capacității de ascultare, eliberarea de stres și câte mai câte. Și nu o spun doar eu, ci o spun și medicii.

Așadar, dacă ești învățător, pe lângă toate celelalte responsabilități, trebuie să ajuți copilul să își dezvolte aceste beneficii cognitive de care vorbeam mai sus, și toate prin muzică.

Așadar, dacă te-am făcut curioasă, te invit să citești în continuare metode de activități pe care le aplic la clasă:


1. Boomhackers

Nu e tocmai un top al activităților noastre (ale mele și ale elevilor) preferate, dar dacă ar fi, atunci boomhackers-urile ar fi pe primul loc.
Ce sunt acestea? Sunt niște tuburi muzicale care imită notele. Eu am varianta cu 28 de tuburi. Fiecare culoare aparține unei note, iar fiecare tub este mai scurt sau mai lung, în funcție de înălțimea notei.

Și cum ne jucăm?

Păăăi, e atât de simplu și frumos. Se împart boomhackers la fiecare elev, se pornește videoproiectorul, cauți pe Youtube ”Musication- Boomhackers” și pornești unul dintre videoclipuri. Copiii vor trebui să bată de masă/scaun/palmă/perete sau orice vor ei acel tub atunci când le vine rândul.

Am pregătit aici un videoclip:Așadar, ce învață prin asta?

Atâât de multe. Învață notele și nu doar atât, ci și înălțimea lor în funcție de cât de lung sau scurt este tubul, învață denumirea notelor, precum și sunetul notei pe care o ține în mână. În plus, după română și matematică, vă spun că este o eliberare să poți să bați cât poți și cât vrei de tare un tub de masă, să nu-ți spună nimeni nimic, chiar să te felicite că ai bătut când a trebuit. Oh, și e cel mai bun mod de a exersa răbdarea și de a dezvolta urechea muzicală. Cred că dacă mai stau cinci minute la capitolul acesta, mai găsesc pe puțin zece beneficii!

De unde pot să iau și eu?

Eu am comandat de pe site-ul Muziker RO. Există mai multe firme, dar cea de pe Muziker am înțeles că este cea mai bună.
2. Exerciții de ritm

Aici am mai multe jocuri/activități, pe unele le-am învățat de la training-uri, pe altele le-am inventat, și vă recomand să intrați pe pagina de Facebook ”Mai multă educație muzicală în școli” fiindcă vă puteți inspira și de acolo.

Primul exercițiu de ritm pe care îl fac la fiecare oră este cel simplu, în care îi rog să repete ce aud. Nu batem doar din palme, folosim mai mereu și picioarele, creioane sau orice ne este la îndemână. După câteva exerciții de ritm simple, îi pun să închidă ochii și să repete ce aud.

Următorul exercițiu și cel pe care îl adoră este cel de pe contul de Youtube ”Musication” la care vă sfătuiesc să vă abonați. Se numește percussion.
3. Exerciții pentru recunoașterea înălțimii sunetelor muzicale

Pentru asta am folosit o jumătate de foaie colorată și ”Valsul Trandafirilor”. Am făcut foaia să danseze în funcție de cât de înalte sau joase erau notele.

La fel putem face și cu o șosetă pe care o punem pe mână (marionetă). Putem crea povești pe muzică, spectacol de teatru-muzical.
4. Just Dance

Un alt moment preferat de elevii mei este pauza muzicală cum o numim noi. Adică în pauza respectivă, câte trei copii au voie să aleagă muzica și videoclipul după care ceilalți trebuie să danseze.

Pentru asta scriem pe Youtube ”Just Dance” și proiectăm pe tablă videoclipul. E fantastic din mai multe puncte de vedere. Ei învață să danseze, tu ești relaxată că nu se ceartă/împing sau fac ceva ce duce la durere și învață să danseze în grup.
Cam atât pentru astăzi, sper să faceți din ora de muzică o oră relaxantă și pe care copiii abia o așteaptă!

Distacție plăcutăă!

Te îmbrățișez!


83 views
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now